In den Beginne

Carolus Ludovicus Steyaert werd op 16 november 1882 geboren in Torhout nabij Brugge als 5de in een gezin met 15 kinderen. Zijn vader Petrus Steyaert baatte een herberg uit, genaamd De Hertog van Wellington, gelegen in de Oostendestraat te Torhout.

Tijdens de zomer van 1884 overleed zijn vader op 38-jarige leeftijd.
Een jaar later hertrouwde zijn moeder, Ludovica Defever, met landbouwer Richard Defreyne en verhuisde met haar gezin naar het gehucht Wijnendale, in de onmiddellijke nabijheid van het kasteel van Wijnendale.

Leerplicht bestond toen nog niet, kinderen liepen tot hun twaalfde school en gingen dan werken.
De onderpastoor Emilius De la Fontaine van de Sint-Aloysiusschool (heden VTI in de Papebrugstraat te Torhout) die het ontluikend talent van Karel herkende, wist zijn moeder toch te overtuigen om hem nog twee jaar verder te laten studeren en hem pas vanaf zijn veertiende te laten werken.
Toen moest hij zijn vader helpen op het land maar een jaar later verhuisde hij alleen naar Oostende waar hij verscheidene baantjes had van boodschappenjongen bij een apotheker, loopjongen in een winkel en programma-verkoper in het Scalatheater. Vanaf 1899 ging hij een tweetal jaar werken als koetsier in Brussel.

Na de eeuwwisseling wou hij de wereld zien en wou solliciteren om als scheepsjongen te kunnen werken op de schepen van de Red Star Line, maar zijn moeder en onderpastoor Emiel De la Fontaine konden hem overtuigen om terug te keren naar Torhout, en een baan aan te nemen als klerk bij notaris André Verté.

 

De 'grootste teleurstelling'

Karel kwam voor het eerst in aanraking met het wielrennen toen hij op de velodroom van Oostende een wedstrijd bijwoonde. Vanaf die dag was hij voor het wielrennen gewonnen en met zijn eerste spaarcenten kocht hij een tweedehandsfiets, een Engelse Humber van 18 kg.

Na de eeuwwisseling probeerde Karel het ook waar te maken als wielrenner van 1902 tot 1905, maar bij gebrek aan talent zou hij niet verder geraken dan het niveau van een veredeld amateur, alhoewel hij één overwinning behaalde en twee keer 2de eindigde in een Kampioenschap van Vlaanderen achter motoren.

Voor Karel was het de grootste ontgoocheling van zijn leven te moeten vaststellen dat ...
"ik doorgaans toekwam toen de prijzen al verdeeld waren".


 

Ontluikend talent

Naast de liefde voor de fiets hadden de twee extra jaren studie in hem een nieuwe interesse losgeweekt, hij ontdekte de kracht van de taal en literatuur. Toen Karel rond de eeuwwisseling terug in Torhout woonde volgde hij avondles op de normaalschool van Torhout en als jonge adolescent schreef hij reeds teksten voor allerhande gelegenheden, van poëtische gedichten voor geboorte- of jubelfeesten tot voordrachten en redevoeringen voor verenigingen.
De passie voor taal en doorzettingsvermogen zouden het verdere verloop van zijn leven bepalen.

"Ik leerde met de pen zoeken wat ik met de benen niet vond", aldus Karel.


 Externe linkenHumber bicycles »

(eerste fiets van Karel)Website van de gemeente Torhout »