De laatste Ronde


Ondanks vermaningen van familie en de dokter zou Karel koppig de Ronde van Frankrijk van 1961 volgen, maar ziekte en uitputting dwongen hem op 8 juli voortijdig naar België terug te keren.

Het bezoek aan het kampioenschap van Koolskamp op donderdag 14 september zou zijn laatste publieke optreden worden. Waar het voor Karel allemaal 49 jaar eerder begonnen was, daar zou het symbolisch ook eindigen.


Karel Steyaert was pas 79 jaar geworden toen hij stierf op 21 december 1961 in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Deinze.

Twee dagen later werd hij onder massale belangstelling en in het bijzijn van de ganse Belgische wielerwereld ten ruste gedragen op het gemeentelijk kerkhof van St-Martens-Latem.


 

Karel Van Wijnendaele leeft verder

Op 25 augustus 1962 werd de eerste Trofee Karel Van Wijnendaele georganiseerd door WSC Torhout, een wielerwedstrijd voor liefhebbers (elite zonder contract).

Op 4 april 1964 werd, na schenking van de grond door Elie Behaghel de Bueren, helemaal bovenaan op de Oude Kwaremont in de Ronde van Vlaanderenstraat een monument ingehuldigd ter nagedachtenis van Karel Van Wijnendaele, ontworpen door Ir Herman Van Besien uit Tiegem en steenkapper Lattenist uit Avelgem en in Sint-Martens-Latem werd er een straat naar hem genoemd, de Karel Van Wijnendaelelaan.Monument van Karel Van Wijnendaele vergroten »


Van 1979 tot 2015 werd jaarlijks ter nagedachtenis van Karel een recreatieve fietsrit georganiseerd door Velo Club Karel Van Wijnendaele uit Sint-Martens-Latem, de Trofee Karel Van Wijnendaele.
In 1984 werd in Sportweekend, het sportprogramma na het Nieuws op zondagavond, een reportage uitgezonden van de 5de editie van de Trofee.