Doelstelling


Op 25 mei 2013 was het exact honderd jaar geleden dat de eerste Ronde van Vlaanderen van start ging. In het kader van het impulsprogramma Wielererfgoed en de Ronde 100 werden door Toerisme Vlaanderen voornamelijk in de provincies Oost- en West-Vlaanderen tal van projecten georganiseerd rond dit thema.

Spijtig genoeg werd het belang van Karel Van Wijnendaele daarin onvoldoende belicht.
Karel was nochtans niet alleen één van de stichters van de Ronde van Vlaanderen, maar door zijn commercieel inzicht en zijn journalistieke kwaliteiten bracht hij het wielrennen tevens tot in de huiskamers van onze ouders en grootouders. De gevolgen daarvan zijn vandaag nog steeds zichtbaar wanneer de wielergekte in het voorjaar losbarst in het zuiden van de Oost-Vlaamse provincie.

Karel was alom aanwezig in het Belgische en internationale wielergebeuren en had alle lagen van de wielrennerij doorzwommen : hij probeerde het zelf als wielrenner, baatte een wielerzaak uit, werd beheerder van een velodroom, organiseerde wielerwedstrijden, was manager van wielerploegen, koersdirecteur tijdens wegwedstrijden en zesdaagsen, bondscoach, adviseur van KBWB en de organisatoren van de Ronde van Frankrijk, en stond bovendien mee aan de wieg van de huidige UCI Pro Tour.
 

Virtueel museum

Daarop besloot Filip Walenta om zelf enkele initiatieven te nemen om de herinnering aan Karel levendig te houden met een project, Karelvanwijnendaele.be .

Het eerste initiatief was het opstarten van een website, karelvanwijnendaele.be.
Karelvanwijnendaele.be wil de leemte aan voorlichting omtrent de figuur Karel Van  opvullen met een informatieve en dynamische website.
Het was tevens de bedoeling om het virtuele museum in een later stadium fysische werkelijkheid te laten worden.
 

Karel Van Wijnendaele in Sint-Martens-Latem

Die werkelijkheid werd reeds anderhalf jaar na de oprichting van Karelvanwijnendaele.be gerealiseerd eind augustus 2014 tijdens Latem Kermis met een expo in St-Martens-Latem.

Meer over de expo Karel Van Wijnendaele in Sint-Martens-Latem »
 

Biografie

De biografische gegevens moeten de bezoeker een zo volledig mogelijk beeld geven over de levensloop van Karel Van Wijnendaele.
Tevens worden de achtergrond en historiek van de Ronde van Vlaanderen, het impact van zijn journalistieke artikels voor Sportwereld op het wielrennen, en de tijdsgeest in de periode tussen het einde van de 19de eeuw tot kort na de Tweede Wereldoorlog toegelicht.
 

Geschiedkundig onderzoek

Een dynamische website vereist verder opzoekingswerk naar nieuwe informatie.
Nieuwe artikels zullen eerst op de home-pagina geplaatst worden om later in de teksten van de respectievelijke pagina's geïntegreerd te worden.

Beschikt u over relevante informatie over Karel Van Wijnendaele ?
Contacteer ons via het formulier op de pagina Contact.
 

Erfgoed

Karelvanwijnendaele.be ijvert voor de erkenning van het nalatenschap van Karel Van Wijnendaele als erfgoed met onder meer :

  • het parcours van de Ronde van Vlaanderen als wielererfgoed
  • het monument van Karel Van Wijnendaele in de Ronde van Vlaanderenstraat te Kwaremont als bouwkundig erfgoed
  • het graf van Karel Van Wijnendaele in het gemeentelijk kerkhof te Sint-Martens-Latem als funerair erfgoed
     

Bronvermelding

Alle informatiebronnen zullen alfabetisch vermeld worden op de pagina Bronnen, eventueel met een korte uitleg en een verwijzende link naar hun respectievelijke website.